Witam, kupiłam właśnie garnek rzymski i mam dylemat

Kupilam dawno gliniany garnek ztroche krzywa I malo dopasowana pokrywka pokrywka, bo byl ladnie zdobiony I stal na polce. To nie jest kminek, kmin rzymski czyli kumin ma zupełnie inny smak. I tu mam pytanie : garnek rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika; czas pieczenia chleba to 40-45 minut w temp. Witam, kupiłam właśnie garnek rzymski i mam dylemat. Ostatnio, koleżanka napisałami, że jej garnek przecieka, mimo, że nie ma żadnej widocznej wady. Przez dwie godziny garnek nie wyschnie. :) Może będzie potrzeba robić gęstsze ciasto a woda wsiąknięta w garnek utworzy taki klimat podczas pieczenia, że zrekompensuje wodę odjętą od przepisu. Garnek był porządnie namoczony i do tego jeszcze stał w wodzie podczas wyrastania. Taki wyprażony garnek już tej wilgoci nie ma i działa jak kamień. Wlasnie kupilam oryginalny, niemiecki garnek rzymski- Rømertopf- i jest on w srodku emaliowany(spod). Cieszę się, że garnek ocalał ;)Namoczyłaś garnek i przykrywkę przed wstawieniem do piekarnika? Mam duży okrągły garnek Romertopf bez pokrywy. Tak, garnek był moczony wcześniej, faktycznie trochę wyparował podczas tego nagrzewania, ale miałam wrażenie, że ścianki dalej są wilgotne (nie sprawiał wrażenia wyprażonego). Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, czy glazurowany garnek ceramiczny trzeba koniecznie moczyć przed wypiekiem chleba. Czy koniecznie glazurowany garnek ceramiczny trzeba moczyć w wodzie przed pieczeniem chleba skoro wewnątrz jest glazurowany? Garnek mały, z pozostalych zdjęć ma pojemność 2,5 litra i rozmiar 32,5x19x13. Podczas pierwszego wypalania przy wysokiej temperaturze garnek zaczął śmierdzieć, coś jakby smołą (? Moje pytanie to: Czy powinnam namoczyć garnek w zimnej wodzie, włożyć wyrobiony chleb, przykryć go pokrywką i odstawić na 12 godzin? Po wszystkich ostrzeżeniach garnek był posmarowany masłem i solidnie posypany otrębami. Garnek przykrywamy pokrywą i odstawiamy do wyrośnięcia”Jak to nie masz garnka! Ale ja bym jednak spróbowała do rozgrzanego wrzucić, bo może się okazać, że garnek sobie z tym świetnie poradzi. Może Twój garnek jest grubszy? Oto cztery przepisy na obiad b�d� kolacj� - dania, kt�re przyrz�dzisz �atwo i szybko. Ja swój gliniany garnek (nieszkliwiony) przed pierwszym pieczeniem “wypiekłam” w piekarniku - tak przeczytałam w jakiejś dyskusji o pieczeniu chleba w garnku rzymskim. Garnek duży, z pierwszego zdjęcia ma 5 litrów i rozmiar 41,5x25,5x15. Polecam garnek do 3 litrów. Jednak garnek ten posiada swoje zalety, jak i wady. Mam już jakiś czas garnek rzymski, szkliwiony, z pokrywką.